AKTIVNOSTI U DOMU

Aktivnosti s korisnicima stacionarnih odjela

Rad s korisnicima stacionarnih odjela provodi se kroz timski rad stručnih radnika (socijalni radnici, radno-okupacioni terapeuti, fizioterapeuti) i medicinskog osoblja (medicinske sestre i njegovateljice). Za vrijeme ljetnih mjeseci aktivnosti se izvode na otvorenom, tj. na domskim terasama dok su u zimskom periodu za to predviđeni prostori unutar Doma.

 

Cilj je motivirati korisnike za neke od brojnih aktivnosti koje se izvode te ih osnažiti za "treniranje" postojećih i unaprjeđenje preostalih sposobnosti kako bi se poboljšala ukupna kvaliteta njihovog života te se oni unatoč tjelesnim ili drugim ograničenjima uspješno integrirali u zajednicu u kojoj žive.

Pri tome se posebna pozornost posvećuje aktivnostima koje su usmjerene prema nepokretnim korisnicima kod kojih bi dugotrajno ležanje i pasivizacija mogli dovesti do neželjenih posljedica za njihovu rehabilitaciju i psihičko stanje. U svrhu postizanja što većeg stupnja njihove samostalnosti, korisnici kod kojih to nije kontraindicirano, se svakodnevno uz stručnu pomoć i podršku podižu iz kreveta, uz pomoć invalidskih kolica ili drugih medicinskih pomagala potiču na kretanje te se afirmiraju za redovitu tjelesnu aktivnost i druženje.

Ovim se oblikom grupnog rada nastoji postići implementacija tzv. modela masovnog grupnog rada koji zahtjeva koordinaciju i suradnju svih stručnih djelatnika, medicinskog osoblja i drugih radnika ustanove koji su uključeni u proces socijalne integracije korisnika. Za uspješnost ovakvog oblika rada ključno je da članovi tima međusobno surađuju, uvažavaju pojedinačne kompetencije te razmjenjuju informacije. U protivnom bi pravo korisnika na cjelovitu skrb bilo ugroženo!

 

U timsku psihosocijalnu rehabilitaciju uključeni su korisnici s dementnim sindromom (složeni poremećaj različitih kognitivnih aktivnosti kao odraz promjena u normalnoj funkciji ljudskog mozga uslijed čega dolazi do gubitka neovisnosti, inicijative, sudjelovanja u društvenom životu) te korisnici kod kojih je prisutna motorička disfunkcija parcijalno gornjih ili donjih ekstremiteta kao posljedica cerebrovaskularnog infarkta ili druge bolesti.

Vrste aktivnosti koje se izvode s korisnicima stacionarnih odjela obuhvaćaju:

 • psihosocijalni rad (otklanjanje poteškoća u prilagodbi, poticanje i održavanje komunikacijskih i socijalnih vještina, razvijanje interesa za provođenje aktivnosti, uspostava i održavanje socijalnih odnosa, podrška i savjetovanje)
 • aktivnosti radno-okupacione terapije (čitanje novina, rješavanje križaljki, društvene igre, likovni rad, muzikoterapija, kreativan rad, mjerenje tlaka i šećera, šetnja, priredbe)
 • fizikalna terapija (vježbe za poboljšanje cirkulacije, ravnoteže i stabilnosti tijela, vježbe koordinacije pokreta, vježbe za održavanje mišićne jakosti, vježbe za prevenciju osteoporoze, vježbe snage i disanja, učenje hoda, snalaženje u prostoru, kretanje uz pomoć medicinskih naprava – štaka i hodalica te drugih predmeta).
Aktivnosti se provode svakodnevno u vremenu od 09,00 do 12,00 sati.

Druženje korisnika uz društvene igre, pjesmu, izradu slastica...
   
Za lijepog vremena rekreacija se provodi na terasama Doma


Aktivnosti s korisnicima stambenih odjela

Slobodno vrijeme korisnika stambenih odjela ispunjeno je brojnim aktivnostima koje se najčešće izvode kroz različite oblike grupnog rada.

Socijalni radnici redovito održavaju grupe korisnika predviđene planom i programom rada.

Na grupi se korisnici aktivno uključuju i diskutiraju o različitim temama, razmjenjuju mišljenja, iznose prijedloge i vlastite osvrte na aktualna zbivanja u domu, gledane tv emisije, pročitane članke u novinama, prisjećaju se radosnih i tužnih trenutaka iz svoje prošlosti, korisnicima se daju razne obavijesti, razmjenjuju se informacije vezane uz organizaciju svakodnevnog života i drugo.

Planirane grupe su:

 • adaptacijska grupa
 • grupa za dosjećanje
 • diskusijska grupa
 • grupa za unapređivanje međusobnih odnosa
 • grupa za podršku u kriznim situacijama
 • informativna grupa.

Cilj grupnog rada jest uspostavljanje osnove za kvalitetan suživot, pronalaženje adekvatnih rješenja, te razvijanje osjećaja zadovoljstva i pripadnosti.

 

Osim grupnog psihosocijalnog rada provode se slijedeće radno terapeutske aktivnosti s korisnicima:

 • sudjelovanje u društvenim događanjima (posjet kulturnim i zabavnim manifestacijama u ustanovi i lokalnoj zajednici)
 • sportsko-rekreativne aktivnosti (šetnja, izleti, gimnastika, sportska natjecanja, boćanje, pikado, viseća kuglana, nabacivanje kolutova, ples, aerobic)
 • društvene igre (šah, karte, domino, čovječe ne ljuti se, tombola)
 • zadovoljavanje osobnih potreba (odlazak na Svetu misu u prostoru ustanove, druženje uz kavu, čaj, …)
 • ručni rad (pletenje, vezenje)
 • likovne aktivnosti (slikanje, modeliranje, izrada eksponata od kamena, drva, školjki,…)
 • bibliotekarske aktivnosti (izdavanje, katalogiziranje, sređivanje knjiga)
 • domaćinske aktivnosti (njegovanje cvijeća, čišćenje i uređenje okoliša, pospremanje sobe)
 • međusobna pomoć i podrška korisnika (korisnici volonterski brinu i pomažu jedni drugima)
 • uključenost u procese (sudjelovanje u radu Komisije za jelovnik, Grupe za samoocjenjivanje u okviru modela E-Qalin)
 • rekreativno-rehabilitacijske aktivnosti (vježbe fleksibilnosti, vježbe za održavanje mišićne jakosti, vježbe kondicije i ravnoteže, stretching – vježbe istezanja, vježbe dubokog disanja, autogeni trening, vježbe protiv osteoporoze)
 • prigodne aktivnosti (dekoriranje doma povodom blagdana i drugih događanja, dežuranje na izložbama, organiziranje maškaranog bala u ustanovi, sudjelovanje u povorci na Riječkom karnevalu)
 • zdravstveno-edukativni program (grupa dijabetičara – šećerna bolest tipa 2, dijagnoza šećerne bolesti, liječenje šećerne bolesti)
 • mjerenje šećera i tlaka, vaganje
 • zdravstvene tribine


Rekreativne vježbe
Ručni rad
   
Pjevački zbor

 

Sportsko-rekreativne aktivnosti

Fizička aktivnost osobito je korisna za osobe starije dobi kako bi se očuvala postojeća razina funkcionalnosti i unaprijedilo njihovo opće zdravstveno stanje. Pri tome treba voditi računa da program vježbi bude prilagođen potrebama i sposobnostima svake osobe.

Među korisnicima Doma Kantrida posebno su popularna tradicionalna sportska natjecanja u Zagrebu – Maksimirske jeseni, u Opatiji - Sportsko-rekreativna liga PGŽ-a za umirovljenike i u Domu za starije i nemoćne osobe "Mali Kartec" – Krk na Županijskom festivalu sportske rekreacije osoba starije životne dobi povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba. Za navedena natjecanja korisnici se pripremaju pod vodstvom stručnih radnika te sudjeluju zajedno s korisnicima drugih domova s područja Primorsko-goranske i drugih županija.

Osvojen zlatni pehar na Maksimirskim jesenima
Krk – natjecanje u visećoj kuglani

 

Kulturno-zabavna događanja

U Domu Kantrida svake godine organizira se maskenbal kojem prisustvuju korisnici i djelatnici Doma, korisnici klubova starijih osoba Doma Kantrida, maškarane grupe s područja Grada Rijeke te drugi ugledni gosti.

Od 1995. godine korisnici i djelatnici Doma predstavljaju ustanovu na Međunarodnom karnevalu u Rijeci što je značajan korak u identifikaciji i integraciji ustanove u lokalnoj zajednici i širem društvenom okruženju.

Svake nedjelje te blagdanima u polivalentnom prostoru Doma održava se svečano misno slavlje kako bi korisnici mogli zadovoljiti duhovne potrebe.

Tijekom godine održavaju se brojna kulturno – zabavna događanja na kojima nastupaju razni izvođači.


Maškarani bal u Domu - veselo druženje korisnika stambenih i stacionarnih odjela, djelatnika i gostiju
   
Razni izvođači uveseljavaju korisnike svojim nastupima


NOVOSTI

 

 

 

 

 

14.02.2018. u 10,30 sati povodom Valentinova, Dana zaljubljenih, koncert je održao Damir Badurina.

 

 

 

14.02.2018. stanari  i radnici Doma Kantrida obilježili su završetak karnevalskog doba tradicionalnim čitanjem šentence, suđenjem i spaljivanjem mesopusta.

 

 

 

11.02.2018. stanari  i radnici Doma Kantrida sudjelovali su u Međunarodnoj karnevlskoj povorci koja predstavlja veliku završnicu maškaranih događanja.
23. godinu zaredom, stanari i radnici  doma kao i klubovi starijih osoba predstavili su se s maskom pod nazivom „Smajlići“ uz glazbenu pratnju i prigodnu koreografiju.

 

 

8.02.2018. u 10,30 sati povodom Svjetskog dana bolesnika, u polivalentnoj prostoriji Doma Kantrida, održana je  Sveta misa koju je predvodio mons.dr. Ivan Devčić. Za vrijeme mise pjevao je Zbor Prve sušačke hrvatske gimnazije.
Sjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače prema spomendanu Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marjansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. sa željom da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika te im se osigura bolja zdravstvena skrb.

 

 

 

 

31.01.2018. s početkom u 18,00 sati, u Domu Kantrida održan je tradicionalni MAŠKARANI TANAC kojem su prisustvovali stanari  i radnici Doma Kantrida, korisnici Klubova starijih osoba, maškarane grupe s područja Grada Rijeke i drugi ugledni gosti. Za dobru atmosferu bio je zadužen glazbeni sastav L`amour. Bal su svojom prisutnošću uveličali Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala, partneri projekta INTERREG SLOVENIJA – HRVATSKA (Občina Hrpelje  - Kozina, Inštitut A. Trstenjaka, Obalni Dom upokojencev Koper) i drugi prijatelji Doma.

 

 

 

 


 

 

 

30.12.2017. u 10,30 sati zamjenik župana  Primorsko – goranske županije Petar Mamula otvorio je obnovljeni kat B/V, kućansku zajednicu „Lavanda“ opremljenu sredstvima EU projekta prekogranične suradnje „STAR“ – starost bez granica, financiranog u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020. Prestavnik Europske udruge E – Qalin GmbH Franc Imperl svečano je uručio zamjeniku župana Mamuli kao predstavniku Osnivača, Potvrdu Doma kvalitete E – Qalin na temelju samoprocjene i vanjske procjene za Dom Kantrida, za tri naredne godine. U zabavnom djelu programa sudjelovali su Joso Butorac (tenor), Mladen Žmak (klavir) i muška klapa Volosko.

 

 

 

 

20.12.2017. u 10,00 sati održala se proslava Božića i Nove godine. Sudjelovali su Antonio Krištofić, pijanist Mateo Žmak, prof. Nina Kovačić i E – Qalin zbor Doma Kantrida.

 

 

 

17.12.2017. u 17,00 sati održan je novogodišnji koncert Gradske glazbe Trsat.

 

 

 

11.12.2017. u 16,00 sati Vrli novi čitatelji Gradske knjižnice Rijeka čitali su stanarima kratke priče suvremenih pisaca uz prigodan božićno – novogodišnji program.

 

 

 

7.11.2017. u 10,30 sati dr.sc. David Bonifačić, dr.med. održao je predavanje na temu „Moždani udar“

 

 

 

 

12.07.2017. u 10,00 bacc.med.tech. Jasna Delost održala je predavanje na temu „Utjecaj visokih temperatura na naš organizam“

 

 

21.06.2017.  u 17,00 sati povodom SVJETSKOG DANA GLAZBE, a u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom PGŽ, nastupili su Damir Badurina i KUD Eugen Kumičić – Križišće.
U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnesno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnom životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima i onima koji se tako osjećaju. Toga dana glazbenici amateri i profesionalci, ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i sl.

 

 

 

17.06.2017. u 10,30 sati u povodu Dana sv. Vida održan je harfistički koncert na kojem su nastupile Marta Čiković, Veronika Čiković i Diana Grubišić Čiković.

 

 

 

3.06.2017. u 10,00 sati za vrijeme služenja svete mise povodom proslave Blagdana Duhova i Domske kapele pjevao je VIS Santo.

 

 

 

1.06.2017. održane su tradicionalne Ljetne sportske igre – Dom Kantrida 2017. u kojima su sudjelovali stanari doma. Natjecali su se u visećoj kuglani, nabacivanju kolutova, gađanju koša, pikadu, rušenju boca i utrci s jajem u žlici.

 

 

 

18.05.2017. u 18,00 sati održalo se proglašenje pobjednika akcije Mjesnog odbora Kantrida „Najljepša okućnica, balkon i prozor“. U zabavnom djelu programa sudjelovali su plesna skupina Salsero i Udruga Rusina i Ukrajinaca „Kaljina“. U natjecanju je sudjelovalo 20 stanara. Svi su dobili zahvalnice i fotografije svojih balkona.

 

 

 

12.05.2017. u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, Opatija, održana je 11. Opatijska olimpijada umirovljenika. U natjecanju je sudjelovalo 15 stanara. Natjecali su se u pikadu, nabacivanju kolutova, poligonu spretnosti, gađanju lukom i strijelom. Osvojili su 1. mjesto u ukupnom poretku domova.

 

 

 

5.04.2017 u 10,00 sati župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina otvorio je obnovljeni kat B/II Kućansku zajednicu Maslina i radove na adaptaciji B/V kata u Kućansku zajednicu Lavanda u okviru Projekta EU prekogranične suradnje STAR – STAROST BEZ GRANICA, financiranog u okviru programa Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020.
U programu su sudjelovali Joso Butorac (tenor), Voljen Grbac (tenor), Slavko Šestak (glumac), Nina Kovačić (klavir), Mladen Žmak (klavir), E – Qalin zbor Doma Kantrida.

 

 

 

 

8.03.2017. uz pjesmu i ples stanari  i radnici Doma za starije osobe Kantrida obilježili su Međunarodni dan žena.

 

 

 

6. 7. i 11.03.2017. učenici i profesori Obrtničke škole Opatija povodom Međunarodnog Dana žena daruju korinice Doma frizurama i manikurama.

 

 

 

 

1.03.2017. stanari  i radnici Doma Kantrida obilježili su završetak karnevalskog doba tradicionalnim čitanjem šentence, suđenjem i spaljivanjem mesopusta.

 

 

 

26.02.2017. stanari  i radnici Doma Kantrida sudjelovali su u Međunarodnoj karnevlskoj povorci koja predstavlja veliku završnicu maškaranih događanja.
22. godinu zaredom, stanari i radnici  doma kao i klubovi starijih osoba predstavili su se s maskom pod nazivom „Vilinska bajka“ uz glazbenu pratnju i prigodnu koreografiju.

 

 

 

21.02.2017. s početkom u 18,30 sati, u Domu Kantrida održan je tradicionalni MAŠKARANI TANAC kojem su prisustvovali stanari  i radnici Doma Kantrida, korisnici Klubova starijih osoba, maškarane grupe s područja Grada Rijeke i drugi ugledni gosti. Za dobru atmosferu bio je zadužen glazbeni sastav L`amour, a zabavu pod maskama uveličao je dolazak Meštra Tonija i kraljice Riječkog karnevala.

 

 

 

 

13.02.2017 u 10,00 sati u sklopu projekta „Mudrošću protiv nasilja nad mudrijima“ održalo se predavanje o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

 

 


9.02.2017. u 10,30 sati povodom Svjetskog dana bolesnika, u polivalentnoj prostoriji Doma Kantrida, održana je  Sveta misa koju je predvodio mons.dr. Ivan Devčić. Za vrijeme mise pjevao je Zbor mladih župe Sv. Ivana Krstitelja.
Sjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače prema spomendanu Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marjansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. sa željom da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika te im se osigura bolja zdravstvena skrb.

 

 


26.01.2017. u 10,30 sati bacc.med.tech. Jasna Delost održala je predavanje na temu „Nova – stara saznanja o gripi“

 

 

 

 

 

ARHIVA NOVOSTI