ARHIVA NOVOSTI

14.12.2016. u 10,00 sati održana je svečanost PROSLAVE BOŽIĆA I NOVE GODINE. Sudjelovali su Katja Budimčić Sabljar, pijanist Mateo Žmak, prof. Nina Kovačić, pijanist Anton Černjul , glumac Slavko Šestak, Zbor korisnika i radnika Doma Kantrida.

 

 

 

U sklopu projekta „MUDROŠĆU PROTIV NASILJA NAD MUDRIJIMA“ 8. i 15.12.2017.  Marijana Vargić, mag.art. održala je likovnu (kiparsku) radionicu na kojoj su korisnici izrađivali različite predmete od gline.

 

 


30.09.2016
. u povodu MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA  održane su sportske igre Dom Kantrida 2016. u kojima su se sudjelovali korisnici doma. Natjecali su se u visećoj kuglani, nabacivanju kolutova, gađanju koša, pikadu, rušenju boca, i utrci s jajem u žlici.

  

29.09.2016. održan je ZBOR RADNIKA na kojem je ravnateljica ustanove upoznala radnike s rezultatima istraživanja zadovoljstva i formiranjem četiri samoocjenjivačke grupe radnika.

 

28.09.2016. održan je ZBOR KORISNIKA na kojem je ravnateljica ustanove upoznala korisnike s rezultatima istraživanja zadovoljstva i formiranjem dvije samoocjenjivačke grupe korisnika koje će ocjenjivati kriterije s aspekta korisnika.

 

 

 

13.09.2016 g. U zagrebačkom parku Maksimir održana je sportsko rekreativna manifestacija MAKSIMIRSKE JESENI. Korisnici su se natjecali u visećoj kuglani, nabacivanju kolutova, gađanju koša i pikadu.

 

 

 

 

21.06.2016. u 18.30 sati povodom SVJETSKOG DANA GLAZBE nastupili su vesna Nežić, Nevia Rigutto i David Danijel.
U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnom životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima 8i onima koji se tako osjećaju). Toga dana glazbenici amateri i profesionalci, ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično.

 

 

 

 

13.06.2016. u 10,30 sati povodom obilježavanja BLAGDANA SVETOG VIDA I TJELOVA nastupio je Cvetan Pelčić (bariton) i Vjera Lukšić (glasovir)

 

 

 

 

6.06.2016. u 9,00 sati studenti 3. godine pedagogije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci održali su radionicu „Učenje klapskih pjesama“

 

 

 

 

1.06.2016. posjetili su nas djelatnici Doma za starije osobe iz Prevalje (Slovenija) u svrhu razmjene stručnih znanja i iskustava vezano uz implementaciju modela E – Qalin.

 

 

15.05.2016. s početkom u 10,00 sati, povodom obilježavanja MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI, u polivalentnoj sali Doma Kantrida održana je Sveta misa koju je predvodio don Goran Antunović. Za vrijeme služenja Svete mise pjevao je VIS Santo.
Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom „Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“ kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva.
Svake godine se raznim događajima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet.

 

 

03.05.2016. g. korisnici su u pratnji stručnih suradnica posjetili Dom za starije osobe "Volosko".


 

 

 

29.04.2016. g. u Domu je održano natjecanje u trešeti na kojem su sudjelovali korisnici.


 

01.03.2016. g. održan je ZBOR KORISNIKA na kojemu je ravnateljica ustanove upoznala korisnike s rezultatima istraživanja zadovoljstva i formiranjem dvije samoocjenjivačke grupe korisnika koje će ocjenjivati kriterije s aspekta korisnika.


 

 

12.02.2016. g., s početkom u 10,30 sati, povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA BOLESNIKA, u polivalentnoj prostoriji Doma Kantrida održana je Sveta misa koju je predvodio riječki nadbiskup metropolita mons. dr. Ivan Devčić.
Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače prema spomendanu Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. sa željom da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika te im se osigura bolja zdravstvena skrb.


 

 

 

10.02.2016. g. korisnici i djelatnici Doma Kantrida obilježili su završetak karnevalskog doba tradicionalnim čitanjem šentence, suđenjem i spaljivanjem mesopusta.   


 

 

 

07.02.2016. g. korisnici i djelatnici Doma Kantrida sudjelovali su u Međunarodnoj karnevalskoj povorci koja predstavlja veliku završnicu maškaranih događanja.
21. godinu zaredom, korisnici i djelatnici doma kao i korisnici klubova starijih osoba predstavili su se s maskom pod nazivom "Nevera s Kvarnera" uz glazbenu pratnju i prigodnu koreografiju.


 

 

 

27.01.2016. g., s početkom u 18,00 sati, u Domu Kantrida održan je tradicionalni MAŠKARANI TANAC kojem su prisustvovali korisnici i djelatnici Doma Kantrida, korisnici klubova starijih osoba, maškarane grupe s područja Grada Rijeke i drugi ugledni gosti. Za dobru atmosferu bio je zadužen glazbeni sastav L'amour a zabavu pod maskama uveličao je dolazak Meštra Tonija i kraljice Riječkog karnevala.


 

 

11.01.2016.g. pri projektu "Donesimo svjetlost i radost" Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Crvenih nosova klaunovadoktora, korisnicima Doma Kantrida donirane su umjetničke kugle uz prisustvo medija.

 

27.02.2015. g. održana je sjednica Stručnog vijeća na kojoj je ravnateljica ustanove upoznala članove s rezultatima izvješća o radu, odnosno pokazateljima za 2014. godinu koji predstavljaju temelj za promjene i poboljšanja u idućoj godini.
Druga točka dnevnog reda odnosila se na početak rada na 3. katu zgrade B, odnosno organizaciju i strukturu radnog vremena te odgovorne osobe, prema principu tzv. kućanske zajednice.
Članovi stručnog vijeća upoznati su s imenovanjem nove glavne sestre zgrade B, medicinske sestre Škrobonja Barbare, dok će zgrade A i C i dalje voditi glavna sestra Jakić Ana.

20.03.2015. g. povodom 14. tjedna mozga u Hrvatskoj , studentice Medicinskog fakulteta u Rijeci  održale su prezentaciju u domu na temu Moždanog udara.

11.05.2015. g. studenti pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci održali su u Domu Kantrida radionicu na temu "KONSTRUKTIVNO RJEŠAVANJE KONFLIKATA" u sklopu kolegija Domska pedagogija, na kojoj su aktivno sudjelovali korisnici Doma.

12.05.2015. g. studenti pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci održali su u Domu Kantrida drugu radionicu na temu "UTJECAJ GLAZBE NA FIZIČKE I SOCIJALNE KOMPETENCIJE"  s korisnicima kućanske zajednice  3. Kata zgrade B.

15.05.2015. g., u Opatiji, korisnici Doma Kantrida u pratnji stručnih djelatnika sudjelovali su na tradicionalnoj 10. OLIMPIJADI OPATIJE ZA UMIROVLJENIKE. Korisnici Doma Kantrida na festivalu sportske rekreacije natjecali su se u disciplinama: sportski poligon, boćanje, nabacivanje kolutova i pikado.
Osvojili smo 1. mjesto u ukupnom poretku domova.

18.05.2015. g. studenti pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci održali su u Domu Kantrida treću radionicu na temu "UČI I DALJE" u čije izvođenje su također korisnici Doma bili aktivno uključeni.


29.05.2015.
g. u Domu Kantrida održane su 3. LJETNE SPORTSKE IGRE. U natjecanju je sudjelovalo 37 korisnika. Korisnici su se natjecali u boćanju, visećoj kuglani, nabacivanju kolutova, pikadu, kuglanju loptom i gađanju koša.

17.06.2015. g. održan je ZBOR KORISNIKA na kojemu je ravnateljica ustanove upoznala korisnike s  tekućim informacijama vezano uz adaptacijske radove u A, B i C zgradi.

11.08.2015. g. student Tehničkog fakulteta Šverko Zoran održao je u Domu humanitarnu radionicu  "Projekt Servus". Sustav Servus namijenjen je osobama s invaliditetom te se zasniva na upravljanju kućom pomoću govora.


15.09.2015.
g. održane su XII. Maksimirske jeseni u Zagrebu na kojima su sudjelovali korisnici i djelatnici Doma. U sklopu programa Maksimirskih jeseni održan je Međunarodni stručni skup s temom "Socijalno poduzetništvo i skrb za starije" kojemu su prisustvovale ravnateljica ustanove i socijalne radnice.


01.10.2015.
g. u Opatiji je održan XI. Županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi povodom Međunarodnog dana starijih osoba.


05.11.2015.
g. održan je ZBOR KORISNIKA na temu održavanja predstojećih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.


14.12.2015.
g. studenti pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za pedagogiju, održali su u Domu Kantrida radionicu na temu "EKOLOGIJA: RECIKLIRANJE" na kojoj su aktivno sudjelovali korisnici Doma.

17.12.2015.
g. održana je tradicionalna svečana BOŽIĆNA PRIREDBA U DOMU KANTRIDA na kojoj je nastupio Zbor korisnika Doma pod vodstvom profesorice Nine Kovačić, glumac Šestak Slavko (korisnik) i tenor Joso Butorac u pratnji pijanista Mladena Žmaka. Tom prigodom svečano je otvoren preuređeni 1. kat zgrade B.

 

04.02.2015. g., s početkom u 18,00 sati, u Domu Kantrida održan je tradicionalni MAŠKARANI TANAC kojemu su prisustvovali korisnici i djelatnici Doma Kantrida, korisnici klubova starijih osoba, maškarane grupe s područja Grada Rijeke i drugi ugledni gosti. Za dobru atmosferu bio je zadužen glazbeni sastav L'amour a zabavu pod maskama uveličao je dolazak Meštra Tonija i kraljice Riječkog karnevala.

 


 

10.02.2015. g., s početkom u 10,30 sati, povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA BOLESNIKA, u polivalentnoj prostoriji Doma Kantrida održana je Sveta misa koju je predvodio riječki nadbiskup metropolita mons. dr. Ivan Devčić.
Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače prema spomendanu Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. sa željom da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika te im se osigura bolja zdravstvena skrb.

 


 

13.02.2015. g. povodom Valentinova u Domu su nastupili članovi Udruge LP ROCK RIJEKA – Saša Sablić (vokal), Carlo Lenaz (klavijature), Josip Bajok (gitara) i Sead Gugić (gitara).

"Koncert je u suradnji s Domom organizirala Udruga LP Rock koja slavi dobru muziku svih vremena, a posebno onu sedamdesetih, kad je većina tih muzičara vladala riječkim plesnjacima. Sastavili su grupu u kojoj su uz Sašu Sablića, mlade penzionere oduševljavali muzikom Carlo Lenaz, te svirkom i glasom Josip Bajok i Sead Gugić. 

  – Do koncerta i naše suradnje došlo je slučajno. Prije dva tjedna bili smo u posjetu našem kolegi, poznatom muzičaru Benjaminu Staniću Bendži, koji sada živi u domu. U razgovorima s terapeuticom Marinom Drozdek, zaduženom za radnu okupaciju i zabavu štićenika, i rodila se ideja o koncertu – priča Saša Sablić i dodaje da su i oni oduševljeni atmosferom i da će da zadovoljstvom ponovno poslati još koju grupu svojih muzičara. 

  – Kao što vidite, naši štićenici su oduševljeni jer su se mogli vratiti u svoju mladost. Zahvalni smo muzičarima i bit ćemo presretni nastavi li se ova suradnja – rekla nam je na kraju Marina Drozdek, dok su se štićenici slikali i ljubili s muzičarima, a bilo je i dosta susreta s nekim starim susjedima, poznanicima iz kvarta, s plesnjaka i slično, koji su se sada tu našli. Neka nam naši stariji sugrađani u ovakvu veselju i životnoj radosti požive što duže i još podignu prosjek."(Novi list, 15.02.2015. g.).

 


 

15.02.2015. g. korisnici i djelatnici Doma Kantrida sudjelovali su u Međunarodnoj karnevalskoj povorci koja predstavlja veliku završnicu maškaranih događanja u 2015. godini.koja slavi svoje jubilarno 30. izdanje.
U svom jubilarnom izdanju, 20-tu godinu zaredom, korisnici i djelatnici doma kao i korisnici klubova starijih osoba predstavili su se s maskom pod nazivom "ZUM ZUM PENZIĆI" uz glazbenu pratnju i prigodnu koreografiju.

Na Korzu je održana 32. po redu Međunarodna karnevalska povorka. Karnevalske skupine prezentirale su najrazličitije maske u čijoj je raskoši mogla uživati brojna publika.

 


 

18.02.2015. g. korisnici i djelatnici Doma Kantrida obilježili su završetak karnevalskog doba tradicionalnim čitanjem šentence, suđenjem i spaljivanjem mesopusta - ove godine nazvanim Mr. Franak.

17.12.2014.
g. održana je tradicionalna svečana BOŽIĆNA PRIREDBA U DOMU KANTRIDA na kojoj je nastupio Zbor korisnika Doma pod vodstvom profesorice Nine Kovačić i riječka glazbenica i glumica Leonora Surian. Tom je prigodom svečano otvoren preuređeni odjel 3.kata zgrade B prema modelu tzv. kućanske zajednice koja predviđa 18 korisnika u jednokrevetnim sobama te zajedničke socijalne prostore gdje će korisnici imati mogućnost kreiranja dnevnih sadržaja u dogovoru s referentnim osobama, odnosno djelatnicima čija je glavna zadaća oponašati atmosferu obiteljskog okruženja kroz za to predviđene aktivnosti. Po završetku programa korisnicima su podijeljeni prigodni paketi te je otvorena izložba radova korisnika.

 

 

 

 

 

 

06.02.2013. g., s početkom u 18,00 sati, u Domu Kantrida održati će se tradicionalni MAŠKARANI TANAC kojemu će prisustvovati korisnici i djelatnici Doma Kantrida, korisnici klubova starijih osoba, maškarane grupe s područja Grada Rijeke i drugi ugledni gosti. Za dobru atmosferu zadužen je glazbeni sastav L'amour.08.02.2013. g., s početkom u 10,30 sati, povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA BOLESNIKA, u polivalentnoj prostoriji Doma Kantrida održati će se Sveta misa koju će predvoditi riječki nadbiskup metropolita mons. dr. Ivan Devčić.
Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače prema spomendanu Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. sa željom da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika te im se osigura bolja zdravstvena skrb.

 

10.02.2013. g. Dom Kantrida sudjelovati će u Međunarodnoj karnevalskoj povorci koja slavi svoje jubilarno 30. izdanje.
18-tu godinu zaredom korisnici i djelatnici doma kao i korisnici klubova starijih osoba predstavljati će ustanovu u završnoj povorci na riječkom Korzu.
Grupa će se predstaviti pod nazivom "Čuvari Jadrana" uz glazbenu pratnju i prigodnu koreografiju.

 

12.02.2013. g. korisnici i djelatnici Doma Kantrida obilježiti će završetak karnevalskog doba tradicionalnim čitanjem šentence, suđenjem i spaljivanjem mesopusta - ove godine nazvanim Inspektor Fiskić.

 U Domu Kantrida završili su radovi oko preuređenja tzv. toplog hodnika kojim su povezane tri domske zgrade te koji omogućava kretanje korisnicima bez napuštanja unutarnjeg prostora doma. Novo lice hodnika pozdravlja svoje stanare vedrim bojama te čini prostor njihova boravka ugodnijim za život.

U tijeku su proljetni radovi uređenja okoliša doma. Korisnici se dobrovoljno uključuju te pod vodstvom radno-okupacione terapeutice vrijedno pomažu oko uređenja zelenih površina i parkova, sadnje proljetnih sadnica, održavanja sportskog terena i drugog.
S ciljem poticanja zdravih navika i odgovornog ponašanja korisnika prema vlastitom zdravlju, korisnici stambenih odjela svakodnevno će, okupljeni u tzv. grupu za šetnju, u jutarnjim satima, u vremenu od 08,45 do 09,15 sati, u pratnji stručnih radnika, šetati u krugu doma. Pozitivni učinci ovakvog rekreativnog oblika kretanja kod starijih osoba ogledaju se u poboljšanju rada srca, krvotoka i disanja jer se prilikom hodanja odvijaju ritmičke kontrakcije i relaksacije velikih skupina mišića.

S početkom proljeća i toplijeg vremena aktivnosti timske psihosocijalne rehabilitacije s korisnicima stacionarnih odjela izvode se na otvorenom, tj. na domskim terasama radi postizanja pozitivnih učinaka boravka na svježom zraku na psihofizičko stanje korisnika. Aktivnosti se odvijaju svakodnevno u vremenu od 09,00 do 12,00 sati.

Dana 17.05.2013. g., u Opatiji, korisnici Doma Kantrida u pratnji stručnih djelatnika sudjelovati će na tradicionalnoj 8. olimpijadi Opatije za umirovljenike. Korisnici Doma Kantrida na festivalu sportske rekreacije natjecati će se u disciplinama: sportski poligon, boćanje, kuglanje loptom i pikado. Korisnici će se za olimpijadu pripremati svakodnevno u jutarnjim satima na sportskom terenu u krugu doma pod vodstvom radno-okupacionih terapeutica.


 


 


Stručni posjet Domu Peščenica

 

23. svibnja 2013. godine, u Domu za starije i nemoćne osobe "Peščenica" - Zagreb održan je "susret veselja, znanja i umijeća" s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Mudre godine" te pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih i gradonačelnika Grada Zagreba.

Nakon svečanosti otvorenja, uz tradicionalni, šesnaesti, turnir u belotu, organizirana je i stručna prezentacija na temu "Inovacije u radu domova za starije i nemoćne osobe – dosadašnja praksa i pogled u budućnost", odnosno Pilot projekt Domovi IV. generacije te Primjena i standardi kvalitete – E-Qalin za predstavnike resornog ministarstva, međunarodne predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Češke i Makedonije, ravnatelje domova za starije i nemoćne osobe s područja grada Zagreba te druge stručne radnike.

U uvodnom izlaganju ravnateljica Doma Peščenica nazočnima je predstavila ideje o razvoju domova za starije osobe kroz četiri generacije od tzv. ubožnica do modernih kućnih zajednica u današnje vrijeme.

Nakon teorijskog upoznavanja s fazama "evolucije" ustanova za stariju populaciju ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe "Kantrida" – Rijeka, kao gost partner, prezentirala je nazočnima promjene u konceptu rada koje zahtijevaju domovi treće i četvrte generacije te uvođenje standarda kvalitete po europskom modelu E-Qalin kroz trogodišnje iskustvo u primjeni ovog modela u Domu Kantrida – Rijeka.

Prezentirane teme izazvale su veliki interes prisutnih te su pobudile svijest o nužnosti reformi dosadašnjih, prevaziđenih oblika skrbi za starije osobe u njihovom organizacijskom i konceptualnom sadržaju.

 


 

LJETNE SPORTSKE IGRE KANTRIDA 2013.
19. i 20. lipnja u Domu Kantrida biti će održane LJETNE SPORTSKE IGRE KANTRIDA 2013.
za korisnike doma.
Manifestacija će se odvijati tijekom dva dana.
Prvoga dana, 19. lipnja, prijavljeni korisnici odmjeriti će svoje snage u disciplini boćanja u parovima.
Drugoga dana, 20. lipnja, predviđeno je pojedinačno natjecanje korisnika u 5 disciplina: viseća kuglana, pikado, gađanje koša, nabacivanje kolutova i rušenje boca.
Početak igara biti će označen svečanim mimohodom svih sudionika a nakon samog natjecanja uslijedit će proglašenje pobjednika i podjela medalja.


 


 

MAKSIMIRSKE JESENI
Dana 12. rujna 2013. g. održane su jubilarne X. MAKSIMIRSKE JESENI u Parku Maksimir u Zagrebu.
Na ovoj manifestaciji za osobe starije životne dobi, kao i svake godine, sudjelovali su i korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe PGŽ "Kantrida" – Rijeka.
Za sve sudionike nudio se bogati program obilježen sportsko-rekreacijskim, kulturno-umjetničkim i zdravstveno-preventivnim sadržajima.
Korisnici Doma Kantrida i ove su se godine okušali u različitim disciplinama tzv. staze zdravlja te su osvojili ekipno 1. mjesto u disciplini viseća kuglana dok je korisnik Hent Božidar osvojio 3. mjesto u ribolovu.
Osim natjecateljskog dijela, korisnici su proveli ugodne trenutke u zajedničkom druženju i dobroj atmosferi u zelenilu maksimirske šume.

 
 

STUDENTI ČITAJU KORISNICIMA
Uvijek rado viđeni gosti koji sve češće vedre subotnja prijepodneva korisnika čitajući im kratke suvremene priče su članovi Studentskog čitateljskog kluba Gradske knjižnice Rijeka. Hvala im za lijepe priče i nesebičnost kojom poklanjaju svoje slobodno vrijeme na radost nas starijih!

POVRATAK