ARHIVA NOVOSTI

AKTIVNOSTI KLUBOVA U 2014. GODINI

Kulturnim aktivnostima pozitivno usmjeravamo razvoj cjelokupne osobnosti starije osobe te potičemo mentalnu aktivnost.

Uključivanjem u kulturna događanja članovi klubova starijih osoba pratili su kazališne predstave, koncerte i izložbe.Zabavno – edukativne aktivnosti
"omiljeni" su vid aktivnosti u klubovima. Uključivanjem starijih osoba u zabavne i edukativne aktivnosti potičemo društvenost starije osobe, stvaranje novih prijateljstva, te opće zadovoljstvo.Sudjelovanjem u društvenim igrama i kreativnom radu kluba, a primjereno interesima i sklonostima starije osobe, nastojimo očuvati, obnoviti i razvijati psihofizičke sposobnosti te pozitivno djelovati na kvalitetu života.

Šah i karte svakodnevno se igraju u klubovima. Organizirani su interklubski i međuklubski turniri, uz ostvarenje zapaženih rezultata članova.


 

Rekreativno-sportske aktivnosti u starijoj životnoj dobi doprinose unaprjeđenju zdravlja i očuvanju funkcionalne sposobnosti.

Tjelesne aktivnosti koje provodimo u klubovima su programirane, vođene i nadzirane od educiranog voditelja - fizioterapeuta u trajanju 30 do 45 minuta dnevno zbog specifičnog zdravstvenog stanja i funkcionalne sposobnosti starijeg čovjeka.

Provode se vježbe za održavanje mišićne jakosti kojima se aktiviraju velike mišićne skupine važne za pravilno držanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, vježbe fleksibilnosti važne za održavanje pokretljivosti u zglobovima kao i vježbe koordinacije i ravnoteže.

Osim u klubovima sportske aktivnosti odvijaju se i na sportskim terenima u Boćarskom domu Podvežica.

Sudjelujemo na sportskim turnirima za osobe treće životne dobi i ponosni smo na dobre sportske rezultate i osvojene medalje i pehare.

 

Članovi klubova starijih osoba svjesni su činjenice da godine utječu na češću pojavu bolesti ili oštećenja. Međutim vrlo je bitno koliko starija osoba radi na razvijanju zdravih životnih navika, brine o svom zdravlju te koliko se izlaže zdravstvenim rizicima koje može izbjeći.

 

Zdravstvene aktivnosti predstavljaju važnu ulogu u radu i djelovanju klubova.

Provode se programi primarne zdravstvene prevencije:
a) zdravstvena predavanja u suradnji s liječnicima i patronažnom službom, a prilagođena potrebama starijih osoba
b) edukativna predavanja o posebnosti treće životne dobi
c) upoznavanje sa negativnim oblicima ponašanja poput fizičke i psihičke neaktivnosti,
alkoholizma i pušenja.
U klubovima se kontinuirano provode usluge mjerenja krvnog tlaka, a povremeno, prema potrebi, i mjerenje šećera u krvi.

Važnu ulogu u klubovima starijih osoba pridajemo pomoći i samopomoći. Ona se sastoji u brizi za starije i onemoćale članove koji ne mogu iz svoje kuće, a upravo o njima brinu članovi kluba redovitim posjetama i upućivanjem istih našoj službi za Pomoć u kući, CZSS Rijeka te drugim nadležnim institucijama.

Važna zadaća u djelovanju klubova je međusobno informiranje o važnim događajima i aktualnim zbivanjima putem oglasnih ploča, kroz dnevni tisak, sredstvima javnog mijenja, putem web stranica umirovljenika te kroz sastanke klubskih vijeća, godišnje skupštine i savjete klubova.


U klubovima posebnu pažnju pridajemo gradskom Projektu "naj - online penzići" s ciljem informatičkog opismenjavanja naših starijih sugrađana te poticanju korištenja računala u klubovima starijih osoba, kao i poticanju korištenja Internet portala za starije osobe.

Prema mišljenju članova ovakav oblik izvaninstitucionalne zaštite proizvodi najbolje učinke na području sprječavanja socijalne izoliranosti, potiče razvijanje međuljuljudskih odnosa, druženje i komunikaciju starijih osoba.

Aktivno starenje znači starenje uz dobro zdravlje, veću ispunjenost, veću neovisnost i veću građansku uključenost.

 

 

MAŠKARANO LUDILO ZAVLADALO U KLUBOVIMA

Početkom nove 2015. godine u klubovima, već tradicionalno, vlast su preuzele maškare. Kako članovi kažu da se ne "pozabe užance našeg kraja".

U klubovima maškare su više od samog običaja našeg kraja i članovi su krenuli s izradom ukrasa i dekoracija te izradom maškaranih kostima.

Veselo je bilo u našim klubovima. Na pitanjem što im znače maškare u jedan glas odgovaraju možemo biti što želimo, možemo maštati i biti mladi.

Maškarane zabave održale su se u našim klubovima pod motom "Zaljubljeni penzići našeg kraja". Još jednom članovi su pokazali kako godine nisu važne, čovjek je mlad sve dok se tako osjeća!

 

U vrijeme maškara tradicionalno smo se družili s djecom dječjeg vrtića pod motom "Most generacija pod maskama".

Sudjelovali smo i na maškaranoj povorci umirovljenika u Crikvenici 25.01.2015.g. 40 članova klubova starijih osoba predstavljali su Dom Kantrida ovom prigodom.

 

Posebno se veselimo maškaranoj zabavi u Domu koja se ove godine održala 04.02. 85 članova klubova pridružili su se korisnicima i djelatnicima Doma te su uživali u zajedničkom druženju i plesu pod maskama.

 

Na kraju maškaranog šarenila, članovi klubova, njih 28, pridružili su se maškaranoj grupi Doma Kantrida koja se ove godine na riječkom Korzu predstavila s maskom "Zum, zum, penzići".

Završila je još jedna maškarana bajka no veselimo se novim izazovima i aktivnostima u našim klubovima u 2015. godini.

 

 Informacije o Klubovima starijih osoba Doma Kantrida kao i aktivnostima i aktualnostima u njihovom radu znatiželjni mogu pronaći na web stranici Penzići Rijeka – Klubovi RI 65+. Aktivnosti u klubovima odvijaju se prema predviđenom rasporedu (više na http://penzici.rijeka.hr).

NAJ ONLINE PENZIĆI

U Klubovima starijih osoba posebna se pažnja usmjerava informatičkom obrazovanju članova u digitalnim centrima Klubova jer su upravo informatičke radionice "prozor u svijet" i zalog za budućnost.Ponosno sudjelujemo u projektu "Naj-online penzići".
Projekt je pokrenuo Ivica Mandekić, djelatnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, a osim Klubova Doma Kantrida aktivno su uključeni i članovi Matice umirovljenika grada Rijeke. Natjecanje traje od 01.02.2013.do 30.04.2013. g. Cilj ovog projekta je potaknuti članove na aktivnije sudjelovanje u Klubovima te praćenje događanja u vlastitom okruženju, kako bi se što više aktualizirao internet portal za starije osobe i općenito potaknulo njegove korisnike starije dobi da nastave kontinuirano koristiti informatičke vještine koje stječu na tečajevima.
Aktivnosti će se objavljivati u Klubovima na web stranici http://penzici.rijeka.hr.
Po završetku natječaja, komisija sastavljena od predstavnika Grada, Matice i Doma za starije i nemoćne "Kantrida" odabrati će "Naj on-line klub" u kategorijama Klubovi Matice i Klubovi Doma Kantrida te će prva tri mjesta adekvatno i nagraditi.

 


 

SAVJET KLUBOVA DOMA KANTRIDA
U utorak, 23.04.2013. g., u Domu Kantrida održan je sastanak Savjeta klubova starijih osoba Doma Kantrida. Savjet klubova sastavljen je od najužeg voditeljskog tima kojeg čine članovi Klupskog vijeća Klubova starijih osoba. Predsjednica Savjeta klubova je gospođa Rozika Skorupan, predsjednica KSO Zamet. Sastanku je prisustvovala i ravnateljica Doma, gospođa Marija Maras, te organizatorica rada u klubovima Marlen Mikac Marić.
Na sastancima Savjeta klubova raspravlja se o realiziranim aktivnostima u proteklom razdoblju, planu i aktivnostima u tekućoj godini te o problematici koja je zajednička za klubove.
U raspravi je istaknuto da klubovi ispunjavaju svoje planove i zadaće zbog kojih su i osnovani s ciljem pomoći starijim osobama da kvalitetno žive, budu uključene u socijalnu komunikaciju u svojoj zajednici, sačuvaju psihički i fizički integritet, samopouzdanje i zadovoljstvo u starosti.
Važnu ulogu u klubovima starijih osoba pridajemo paleti socijalnih usluga, a posebno pomoći i samopomoći. Volonteri klubova brinu za svoje starije i onemoćale članove njihovim redovitim posjećivanjem i upućivanjem na usluge Službe pomoći u kući koja djeluje pri Domu, Centra za socijalnu skrb i druge institucije u lokalnoj zajednici koje rade za dobrobit starijih sugrađana.
Raspravljalo se o radnom vremenu klubova za vrijeme ljetnih mjeseci te je istaknut doprinos članova u klubovima Doma Kantrida za uspjeh web stranice "Penzići Rijeka" kao i njihovo sudjelovanje u projektu "Naj -online penzići". Ova vrsta aktivnosti zahtjeva veliki dijapazon općeg znanja i spretnosti te svakodnevno usavršavanje u računalnim vještinama. Teme su raznovrsne i iz tog razloga stranice su vrlo posjećene.
I po završetku ovog natjecanja članovi naših klubova biti će aktivni i izvještavati o raznim događanjima vezano uz rad klubova i stariju populaciju.

 


 

Dana 12. rujna 2013. g. članovi klubova starijih osoba sudjelovali su na manifestaciji
X. MAKSIMIRSKIH JESENI u Parku Maksimir u Zagrebu.
Događaju je nazočio veliki broj umirovljenika iz cijele Hrvatske.
Nakon pozdravnog govora gradonačelnika uslijedio je sportsko-rekreativni, kulturno-umjetnički i zdravstveno-preventivni program.
U dijelu kulturno-umjetničkog programa predstavio se zbor KSO-a "Belveder - Kozala", dok su se ostali članovi kluba natjecali u šahu, boćanju i stazi zdravlja.
Tako je u boćanju muška ekipa osvojila 3. mjesto, dok je 4. mjesto pripalo ženskoj ekipi kluba.
Članica KSO-a "Potok" osvojila je 1. mjesto u pikadu dok je članica KSO-a "Pećine" osvojila 3. mjesto u visećoj kuglani u pojedinačnoj konkurenciji.


POVRATAK