Kućanske zajednice i domaćinske skupine

U Domu „Kantrida“ je u ožujku 2015. godine s radom započela prva kućanska zajednica po konceptu rada četvrte generacije domova po modelu E – Qalin kao rezultat usvojenog sustava kvalitete koji je usmjeren na stanara. Zadovoljstvo stanara, obitelji i zaposlenika ukazuje da je ovaj model poželjno razvijati i u ostalim jedinicama Doma. Slijedom toga otvorene su i druge kućanske zajednice. Rad kućanskih zajednica preslikao se na rad u domaćinskim skupinama koje se od kućanskih zajednica razlikuju jedino po većem broju stanara.
          Model kućanske zajednice osmišljen je po principu obitelji u kojoj su zajedno stanari i radnici. Glavno područje djelatnosti postaje uključivanje stanara u dnevne aktivnosti u kojima aktivno sudjeluju i postaju sukreatori vlastite svakodnevnice. Stanari sudjeluju u planiranju aktivnosti i proteku dana, a aktivni su ovisno o svojim sposobnostima i sklonostima. Stanarima koji ne mogu neposredno sudjelovati u dnevnim aktivnostima omogućeno je da u istima sudjeluju kao pasivni promatrači, čime se umanjuje osjećaj izoliranosti i usamljenosti. Stanarima se nastoji osigurati izražavanje njihove volje, potrebe i želje.
          Svaki stanar ima svoju sobu gdje je zaštićena njegova intima. Unutar velikog stana svaki stanar ima sobu s WC-om i tušem. Jednokrevetna soba stanarima omogućava privatnost te je opremljena vlastitim pokućstvom i osobnim predmetima.
         Zajedničke aktivnosti provode su u kuhinji i dnevnom boravku. Kuhinja zauzima centralno mjesto u društvenom životu zajednice. U njoj se stanari susreću, zajedno pripremaju obroke i slastice, primaju posjete. Na taj se način obogaćuje zajednički život te se njeguju socijalni kontakti. U izvođenju dnevnih aktivnosti potiče se samostalnost stanara kao i uključivanje rodbine, prijatelja, suradnika. Važna prednost ovog oblika je mogućnost da zaposlenici u manjoj zajednici dobro upoznaju stanare, njihove navike i potrebe te tako razviju bliske odnose i suradnju. Cjelokupan koncept rada usmjeren je osiguravanju individualnih prava i potreba svakog stanara osobno.

          Aktivnosti se izvode s ciljem postizanja domaćinske atmosfere koja nalikuje obiteljskom okruženju poticanu poznatim mirisima, okusima, glazbom, razgovorom kako bi stanari imali osjećaj pripadnosti te na taj način što duže sačuvali i unaprijedili postojeće funkcionalne i kognitivne sposobnosti.

          Kućanske zajednice i domaćinske skupine:

  • Kućanska zajednica „More“
  • Kućanska zajednica „Lavanda“
  • Kućanska zajednica „Maslina“
  • Kućanska zajednica „Sunce“
  • Kućanska zajednica „Lastavice“
  • Domaćinska skupina „Leptiri“
  • Domaćinska skupina „Nebo“

 

          Posebnost Kućanske zajednice „Lavanda“ je Oaza koja pruža smještaj stanarima 4. stupnja demencije. Posebna pažnja usmjerava se senzornim osjetilima na način kvalitete ugođaja kroz opuštajuću glazbu, mirise i dodir. Prostor omogućava i vizualizaciju mira i opuštenosti kroz LCD – monitor s prikazom slika i zvukova iz prirode.

        

 U radu kućanskih zajednica prepoznaje se usmjerenost na stanara. To je pristup koji poštuje individualnost i jedinstvenost svakog stanara, potiče podržavajuću okolinu, osigurava optimalnu brigu za svakog stanara, razvija njegove kompetencije.
Takav koncept rada kao ključne vrijednosti ističe: izbor, dostojanstvo, poštovanje,  odlučivanje o sebi.

Skip to content