Stručna ekskurzija E-Qalin za voditelje domova Primorsko – goranske županije u domove za starije osobe u Sloveniji

Od 13. – 15.03.2024. održana je stručna ekskurzija E-Qalin za voditelje domova Primorsko – goranske županije u domove za starije osobe u Sloveniji.

Prvi dan posjetili smo Dom za starije u Litiji. Dom je izgrađen 2015. godine kao jedinica Doma Tisje u Šmartnom u Litiji. Dom ima kapacitet za 91 korisnika. Koncipiran je u obliku kućanskih zajednica. Uveo je model upravljanja kvalitetom E-Qalin i koncept Kulture usklađenih odnosa. Dočekala nas je direkorica Leonida Razpotnik.

Drugi dan posjetili smo Dom Lukavci – javnu ustanovu za osobe s posebnim potrebama. Ustanova ima dvije jedinice: jedinicu u Lukavcima koja je namijenjena osobama s demencijom i jedinicu u Križevcima koja je namijenjena osobama s posebnim potrebama različite dobi. Primila nas je direktorica Stanka Vozlić. Dom razvija raznoliku ponudu usluga prilagođenu potrebama korisnika. Od 2001. godine razvijaju suvremene pristupe uslugama deinstitucionalizacije. Korisnici imaju mogućnost boravka u matičnoj jedinici ustanove ili u jednoj od 7 različitih dislociranih stambenih jedinica (kućanskih zajednica) koje se nalaze na području općina Križevci, Ljutomer i Veržej.

Nakon stručnog programa u sklopu Doma Lukavci posjetili smo tvrtku QSocial, upravljanje kvalitetom d.o.o.. direktorica Mateja Hauser predstavila je aktivnosti tvrtke, ulogu u razvoju modela upravljanja kvalitetom E-Qalin, provedbu vanjskih procjena i certifikaciju po ovom modelu. Također je predstavila dodjeljivanje priznanja po modelu Kulture usklađenih odnosa koji se postupno uvodi u slovenske domove za starije osobe.

Treći dan posjetili smo Dom umirovljenika Šmarje pri Jelšah. Primila nas je direktorica Gordana Drimelj. Dom uspješno obavlja svoju djelatnost već više od 40 godina. Prepoznatljiv je u široj okolini kao lijepo uređen, domać, s ljubaznim djelatnicima, a prije svega njegov dobar glas se širi zbog kvalitete njege/opskrbe i profesionalnog pristupa. Kao jedan od prvih domova za starije u Europi, 2011. godine dobio je međunarodni certifikat kvalitete po modelu  E-Qalin, što dokazuje da su razvojno orijentirani i da uvijek traže prilike za napredak. U 2009.godini zaposlenici su za svoj izniman stručni rad u području socijalne skrbi dobili priznanje i od strane resornog Ministarstva rada, obitelji i socijalne skrbi

Skip to content