STRUČNA EKSKURZIJA U SLOVENIJU

Dana 05.12.2022.godine radnici Doma za starije osobe “Kantride” sudjelovali su na jednodnevnoj stručnoj ekskurziji E-Qalin u Sloveniji, u sklopu koje su posjetili Dom starejših občanov Ilirska Bistrica i Dom starejših občanov Ljubljana – Šiška. Na stručnoj ekskurziji pridružili su im se i radnici Doma za starije osobe “Volosko” i Doma “Marko A. Stuparić” – Veli Lošinj.

Najprije smo posjetili Dom starejših občanov Ilirska Bistrica , gdje nas je ravnateljica doma gđa. Jasmina Tomažić upoznala sa povijesti doma i  modelom rada kroz prezentaciju. Dom je otvoren u listopadu 1991. godine i kombinirana je ustanova socijalne skrbi u kojoj je smješten 231 korisnik, dok je u kućanskoj zajednici smješteno 12 korisnika. O korisnicima  brine 129 djelatnika. Slogan Doma je Očuvanje dostojanstva i dobrobit korisnika, a toj misiji predani su svi djelatnici.

U Domu za starije i nemoćne osobe Ilirska Bistrica provode međunarodni standard kvalitete ISO 9001od 2015 za osiguranje kvalitete procesa i usluga. Do 2015. godine radili su po modelu E-Qalin koji im je omogućio sagledavanje kvalitetnijeg života stanara u domu  i formiranje kućanske zajednice u domu.

Zatim smo posjetili Dom starejših občanovLjubljana – Šiška. Ravnatelj doma Simon Strgar upoznao nas je sa povijesti i vizijom doma koji je izgrađen je 1978. godine. Energetski je obnovljen 2013. godine čime je poboljšao kvalitetu boravka za 230 korisnika koji su smješteni u 116 jednokrevetnih i 57 dvokrevetnih soba.

Cijeli dom je podijeljen na 6 etaža, svaka etaža doma ima dvije cjeline, sa zajedničkom čajnom kuhinjom i dnevnim boravkom za druženje korisnika. O korisnicima brine 130 djelatnika.

Posebnost doma je caffe bar sa terasom i internet kutkom, a u sklopu doma nude se usluge pedikure, manicure, frizerske usluge, te fizikalna terapija. Dom pruža i uslugu dnevnog boravka za 20 starijih osoba, te mogućnost ručavanja u domskom restoranu za starije osobe, a ručkovi se dostavljaju i na kućnu adresu.

U Domu veliku važnost pridaju  kvaliteti života korisnika, rodbine i zaposlenika kroz model kvalitete E-Qalin u kojem sudjeluju od 2012. godine, te su  2017. godini dobili certifikat kvalitete za institucionalnu skrb i dnevni boravak.

U popodnevnim satima ukazala se prilika za posjet Ljubljani.

Skip to content