STRUČNA EKSKURZIJA U HAMBURG 27. rujna 2023

Od 18. do 20.rujna 2023. godine ravnateljica i glavna sestra Doma za starije osobe “Kantride” sudjelovali su na trodnevnoj stručnoj ekskurziji u Njemačkoj, Hamburg u organizaciji  tvrtke Firis Imperl iz Ljubljane s predstavnicima drugih domova iz Slovenije i Hrvatske.

Imali smo priliku posjetiti četvrt Hartwig Hesse koja povezuje različite generacije i potiče međusobnu pomoć. U četvrti se nalaze stanovi za osobe starije od 60 godina, stanovi za zajednički život starijih osoba, za mlade obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje, studente, grupe osoba s demencijom, agencija za pomoć u kući, dječji vrtić i restoran. U neposrednoj blizini nalaze se i obrazovne institucije. Fondacija HG predstavila je ideju organiziranja četvrti s ciljem osiguranja skrbi i što dužeg života osoba starije životne dobi u susjedstvu.

Obišli smo Zindlerovu kuću Fondacije Heeerlein-Zindler, dom za njegu s 47 jednokrevetnih i 4 dvokrevetna stana te stambenim kompleksom s ukupno 106 jedinica. U kompleksu su organizirane kućanske zajednice i organizirane stambene zajednice za osobe s demencijom.

U predgrađu Hamburga posjetili smo i upoznali se s radom Tobiasove kuće/ Tobias Heim, dom u koji je organiziran prema načelima antropozofije čiji je začetnik Rudolf Steiner. Djeluju na osnovi slike čovjeka – podržavaju osobe starije životne dobi, bolesne i nemoćne da prihvate da im njihova teška situacija pruža priliku da rastu unutar sebe, sazrijevaju i dobivaju novu hrabrost za suočavanje sa životom. Veliku pažnju pridaju usklađenosti s prirodom, pokretom, muzikom, različitim malim ritualima… Dom ima 116 jednokrevetnih soba, 11 dvokrevetnih te 4 dvosobna stana za parove.

Bilo je vremena i za upoznati Grad Hamburg – slobodni i hanzeatski grad, drugi najveći grad u Njemačkoj te treću najveću luku u Europi.

Skip to content