Posjeta Domu starejših Šentjur

Dana 5.12.2023. radnici Doma za starije osobe „Kantrida“ Rijeka sudjelovali su na jednodnevnoj ekskurziji E-Qalin u Sloveniji u sklopu koje su posjetili Dom starejših Šentjur.

Ravnateljica Doma Vesna v. Razboršek i njezin tim upoznali su nas s modelom rada doma, najprije kroz obilazak, a potom i kroz prezentaciju.

Dom starejših Šentjur javna je ustanova socijalne skrbi otvorena 1999. godine. Svojim korisnicima nudi socijalnu skrb, smještaj, prehranu, zdravstvenu njegu, fizioterapiju, uključivanje u radnu terapiju, funkcionalnu terapiju i druge aktivnosti. Njihova misija je da svojim uslugama pomažu osobama starije životne dobi koje imaju određene zdravstvene probleme ili su se iz raznih razloga odlučile na institucionalni smještaj. Cilj ustanove je razviti organizaciju koja će osigurati maksimalnu fleksibilnost u odnosu na potrebe korisnika i kojom će moći učinkovito konkurirati konkurenciji vodeći računa o osnovnim načelima: visoka kvaliteta skrbi za starije osobe uz vođenje računa o ekonomskim mogućnostima, uključivanje permanentnog profesionalnog i osobnog razvoja zaposlenika i sposobnosti prilagodbe okolini. U Domu je zaposleno 114 radnika koji skrbe o 167 korisnika.

Dom je poznat po naprednoj viziji i pristupu skrbi. Pored toga što su implementirali model „Kultura usklađenih odnosa“ primili su i priznanje za kvalitetu E-Qalin. U domu imaju kućanske zajednice te Oazu za osobe s naprednom demencijom. Nedavno su otvorili novi jedinicu s programom dnevnog boravka i privremenog smještaja.

     

U popodnevnim satima ukazala se prilika za obilazak Ljubljane.

     

Skip to content